De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten maar ook over kleine medische kwalen. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten als het niet lukt met onze herhaalreceptenlijn.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Herhaalrecepten
- Het meten van de bloeddruk
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- zwangerschapstest
- urine onderzoek
- Glucose-controle
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- SOA spreekuur
- ECG (hartfilmpje)
De assistentes in onze praktijk hebben de opleiding voor Spreekuur Ondersteuner Huisarts gevolgd. (SOH)
Heeft u een van onderstaande klachten dan wordt u door een van hen gezien. Zij bespreken al hun bevindingen altijd met de huisarts.
- Allergische huidreactie
- bijtwond
- brandwond
- splinters of andere niet lichaamseigen materialen in huid
- verstuiking enkel
- teenletsel
- insectenbeten
- keelpijn
- plasklachten bij vrouwen
- neusbloedingen
- schaafwonden
- scheur/snijwond
- verkoudheid of voorhoofdsholte ontsteking
- tand door de lip (volwassenen)
- tekenbeet
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen tussen 08.00 en 11.00 uur
Onze praktijk wordt door verschillende Praktijk Ondersteuners Huisarts (POH) en praktijkverpleegkundigen versterkt
Diabetes verpleegkundige:
Een tot vier maal per jaar komt u op controle bij de praktijkondersteuner (POH) . Tijdens deze controles wordt uw gezondheid ten aanzien van uw Diabetes uitvoerig gecontroleerd en besproken.
- Bloedsuiker en bloedwaardes Voor elke controle gaat u naar het laboratorium voor bloed onderzoek. Aan de hand van de uitslag wordt beoordeeld of u medicatie nodig heeft of dat de medicatie moet worden aangepast. 1 x per jaar is dit een uitgebreider onderzoek waarbij ook het cholesterol en de werking van de nieren word nagekeken.
- Bloeddrukmeting Bij elke controle wordt uw bloeddruk gecontroleerd. Een hoge bloeddruk komt namelijk twee keer zo vaak voor bij mensen met diabetes als bij mensen zonder diabetes. Door diabetes kunnen de bloedvaten minder soepel zijn, waardoor de bloeddruk hoger wordt.
- Voetcontrole 1x per jaar vind er een voetonderzoek plaats. De praktijkondersteuner onderzoekt of u problemen heeft aan uw voeten die te maken hebben met uw diabetes. Voetproblemen komen bij diabetespatiënten vaak voor. Ook beoordeelt de praktijkondersteuner of het verstandig is om u door te verwijzen naar een podotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de voetproblemen wordt uw verwijzing vergoed.
- Oogcontrole Eenmaal per 2 a 3 jaar worden uw ogen gecontroleerd door de SHO (Stichting Huisartsenlaboratoria Oost) Deze controle is nodig omdat u door uw diabetes een grotere kans heeft op complicaties. Veel mensen met diabetes krijgen er vroeg of laat mee te maken, in meer of mindere mate. Het eerste oogonderzoek vind binnen 3 maand na de diagnose plaats.
- Voeding en leefstijl Voeding en leefstijl zijn belangrijk voor het onder controle houden bloedsuiker. Iedere controle zal dit onderwerp worden besproken. Vaak zal u worden doorverwezen naar een diëtist.
Verpleegkundige ouderenzorg:
- Voorkomen van crisissituaties en complicaties van aanwezige aandoeningen;
- Protocol overstijgende hoog complexe zorg voor (soms zorg mijdende) kwetsbare ouderen en patiënten met restverschijnselen na een eerder doorgemaakt CVA.;
- Begeleiden en ondersteunen van patiënten en hun mantelzorgers bij het omgaan met de uitdagingen van het ouder worden;
- Verbindende schakel zijn tussen zorg en welzijn;
- Nauw samenwerken met de huisarts en daarnaast met de specialist ouderengeneeskunde, de casemanager dementie en de wijkverpleegkundige;
- Samenwerken met de andere hulpverleners in de huisartsenpraktijk zoals praktijkondersteuners somatiek en GGZ en doktersassistentes.
Verpleegkundige CardioVasculair Risico Management (CVRM) en COPD:
- In kaart brengen en begeleiden patienten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en patiënten met de longaandoening COPD.
- Voeding- en leefstijlgesprekken
Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ)
Wilt u een afspraak verzetten voor een van bovenstaande spreekuren dan kunt u bellen met de assistente.